Γενεαλογικό δέντρο
   
   
  Δυό Χωριά Τήνου, λίγα λόγια για το χωριό μας
 

ΣύλλογοςΤηνίων Δυοχωριανών "Το γλυστέρνι"

  Φίλιππος Λίλας ο Δυοχωριανός ήρωας του 1821
  "Τα Δυό Χωριά" ποίημα του Γ. Στρατήγη (1908)
  Κάλαντα των Θεοφανίων(αλφαβητάρι)
  Έχει η Τήνος ομορφιές ποίημα του Βαγ. Κουμαριανού (2011)
 
  πρέφα, ένα χρήσιμο βοήθημα για νέους παίκτες
  πρέφα "on line"
 
 

Κουμαριανός Αντ. Ευάγγελος (Βαγγέλης)

Γεννήθηκε το 1950, στά Δυό Χωριά Τήνου.

Είναι το πρώτο παιδί του Αντώνη Ευαγ. Κουμαριανού, που γεννήθηκε και έζησε στα Δυό Χωριά (1921-1970) και της Ευσταθίας Δημ. Λαλιώτη, που γεννήθηκε στην Πιάνα Αρκαδίας και ζεί στα Δυό Χωριά.

Απόφοιτος της σχολής Οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάστηκε ως στέλεχος επιχειρήσεων, μέχρι την συνταξιοδότησή του. Είναι παντρεμένος με την Βιολέττα Γεωρ. Καζιάνη, κόρη της Ειρήνης Δημ. Βιδάλη, καταγόμενης από τα Δυό Χωριά και έχουν ένα γυιό, τον Αντώνη (1989), μηχανολόγο μηχανικό (Ε.Μ.Π.), μεταπτυχιακό φοιτητή (M.Sc.) στο Technische Universitt Mnchen.

Ο Βαγγέλης έχει τρία αδέλφια, μιά αδελφή (Βασιλική) και δύο αδελφούς (Δημήτρη και Ανδρέα).

Δυό Χωριά. Το ομορφότερο κατά πολλούς χωριό της Τήνου, κτισμένο σε υψόμετρο 380μ. στην ΝΑ πλαγιά του Κεχροβουνίου, επάνω σε κατάφυτη λαγκαδιά. Οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι αρχικώς συνίστατο από δύο χωριστούς οικισμούς οι οποίοι επεκτεινόμενοι με την πάροδο των ετών, συνενώθηκαν…… Ο ενετός επιθεωρητής Francesco Basilicata, ο οποίος επισκέφθηκε την Τήνο κατά το έτος 1630 μ.Χ., αναφέρει μεταξύ άλλων στην έκθεσή του και τα ονόματα των χωριών «… Κέχρος, Δυό Χωριά, Αρνάδος, Καρυά …» …

περισσότερα …

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΝΙΩΝ ΔΥΟΧΩΡΙΑΝΩΝ  “Το Γλυστέρνι” ιδρύθηκε το 1973, με σκοπό     την συνένωση των καταγομένων από τα Δυό Χωριά και την από κοινού συμβολή τους στην κοινωνικοπολιτιστική ανάπτυξη και τον εξωραϊσμό του χωριού και της γύρω περιοχής.

περισσότερα …

Γενεαλογικό δένδρο

«Κουμαριανοί» υπάρχουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Κάποιοι λένε πως η προέλευση του επιθέτου είναι Κωνσταντινουπολίτικη ενώ άλλοι πως οι ρίζες του βρίσκονται στην Αττική. Πρόκειται για ένα ερώτημα που είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να απαντηθεί. Όπως δύσκολο είναι να απαντηθεί και το ερώτημα αν πρόκειται για κλάδους  του ίδιου δένδρου το οποίο έχει απλωθεί με την πάροδο των ετών ή αν το επίθετο έχει «γεννηθεί» σε διαφορετικά σημεία και επομένως οι «Κουμαριανοί» που προέρχονται από διαφορετικά γεωγραφικά διαμερίσματα δεν έχουν συγγένεια μεταξύ τους …

περισσότερα …

Φίλιππος Αντωνίου Λίλας ή Τηνιακός

Αγωνιστής της επανάστασης του 1821, διακριθείς κυρίως στις κατά θάλασσαν  εχθροπραξίες υπό τις διαταγές του Καπετάν Αποστόλη και του Κωνσταντίνου Κανάρη, πεσών ηρωϊκώς υπέρ πατρίδος.Αψευδείς μάρτυρες της ανδρείας και αυταπάρνησης του ένδοξου συμπολίτη μας, έγγραφα υπογραφόμενα από την Βουλή των Ψαρών, τον Καπετάν Αποστόλη και τον Κων. Κανάρη.

 

«… Ὁ τό παρόν ἡμῶν ἐπιφέρων αξιότιμος συμπολίτης Κύριος Φίλιππος Ἀντωνίου Τηνιακός, χάριν φιλογενείας καί φιλοτιμίας ἔκπλευσεν ἀδωροδοκήτως μετά τοῦ ὑφιστίου πλοίου εἰς τήν 31 τοῦ παρελθόντος Μαΐου …· νυκτός δέ γενομένης ἐμβῆκαν είς τό στενόν τῆς Χίου ὁποῦ ἦσαν οἱ Ἀγαρηνοί ὁρμήσαντες εἰς αὐτούς μέ μεγάλην γενναιότητα καί αψηφησίαν κινδύνου κολλήσαντες εἰς ἕν τῶν ἐχθρικῶν Βασέλων, καί δυνάμει τοῦ προστάτου τῆς δικαιοσύνης, κατέκαυσαν αὐτό, εἰς τό ὁποῖον μέ βεβαιότητα ἀπεδείχθη ὅτι ἦταν ὁ αὐτός Καπετάν Πασσᾶς, ὁ ὁποῖος καί αὐτός ὁ ἴδιος σύν αυτῷ ἐκάη μέ ὅλην τήν συνοδείαν,… 

                                                                  Ψαρά τῇ 8 Iουνίου 1822                                                                     Τ.Σ.   Ἡ Βουλή τῆς Νήσου Ψαρῶν»  

 

περισσότερα

Χρήσιμα links
www.tinos.gr
www.tinos.biz
www.e-tinos.gr
www.tinos.tv
www.pigeon.gr
www.tinos.com.gr
live tinos
kyklades news
 
 
Ευχαριστούμε τον Αντώνη Βαμβακάρη για τις φωτογραφίες του.
  www.meteo.gr
  www.tinos.biz/meteo
  πρόγνωση για 10 ημέρες
   
Δρομολόγια πλοίων
  από Πειραιά
  από Ραφήνα
   
Δρομολόγια & καταλύμματα στην Ελλάδα
  www.openseas.gr