Γενεαλογικό δέντρο
   
   
  Δυό Χωριά Τήνου, λίγα λόγια για το χωριό μας
 

 

   
   
   
   
   
   
   
   
   
Η ιστοσελίδα φιλοξενείται στο
www.256.gr

Εισαγωγή

 

‘‘Κουμαριανοί’’ υπάρχουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Κάποιοι λένε πως η προέλευση του επιθέτου είναι Κωνσταντινουπολίτικη ενώ άλλοι πως οι ρίζες του βρίσκονται στην Αττική. Πρόκειται για ένα ερώτημα που είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να απαντηθεί. Όπως δύσκολο είναι να απαντηθεί και το ερώτημα αν πρόκειται για κλάδους του ίδιου δέντρου το οποίο έχει απλωθεί με την πάροδο των ετών ή αν το επίθετο έχει ‘’γεννηθεί’’ σε διαφορετικά σημεία και επομένως οι ‘‘Κουμαριανοί’’ που προέρχονται από διαφορετικά γεωγραφικά διαμερίσματα δεν έχουν συγγένεια μεταξύ τους.

Η ιδέα του να συλλέξω στοιχεία σχετικά με το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειάς μου είναι παλιά. Όταν όμως κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι όσο περνούν τα χρόνια και οι άνθρωποι φεύγουν, χάνονται μαζί τους πολύτιμες πηγές και φυσικά πληροφορίες, κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναβολής. Έτσι το καλοκαίρι του 2003 οδηγήθηκα στην απόφαση να αρχίσω όπως-όπως με την σκέψη ότι ‘’η αρχή είναι το ήμισυ του παντός’’.  Έστησα λοιπόν τον κορμό του γενεαλογικού μας δέντρου και άρχισα σιγά-σιγά, με όσα στοιχεία συγκέντρωνα, να του προσθέτω κλαδιά και παρακλάδια.

Σήμερα, θα μπορούσαμε να πούμε οτι το δέντρο είναι σχηματισμένο, πλην όμως χρειάζεται την φροντίδα όλων μας προκειμένου να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Άλλωστε έχουμε και την βοήθεια της τεχνολογίας (computer, internet, κλπ), η οποία κάνει τα πράγματα ευκολότερα. Δίδεται σ' όλους μας η δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στο γενεαλογικό μας δέντρο όπως αυτό έχει κάθε φορά διαμορφωθεί, να αντλούμε πληροφορίες, και να υποδεικνύουμε διορθώσεις και συμπληρώσεις, συμμετέχοντας στον διαρκή του εμπλουτισμό. Θα ήταν δε ευχής έργον αν, παράλληλα, κάποιος από εμάς είχε την γνώση και την διάθεση να συντρέξει την προσπάθεια αυτή από πλευράς software, μετατρέποντας τα αρχεία και το υλικό που συγκεντρώνεται σε μια δυναμική βάση δεδομένων, δίνοντάς του ευχρησία και περισσότερες δυνατότητες.

 

Ευάγγελος Αντ. Κουμαριανός (Αθήνα, Σεπτ 2006)

Στο δύσκολο ταξίδι προς το παρελθόν μπόρεσα να φτάσω μέχρι έξη γενιές πίσω στις αρχές του 19ου αιώνα. Εκεί γύρω στα 1810 πιθανολογώ ότι γεννήθηκε ο Ζαννής ή Ζάννες Νικολάου Κουμαριανός, του οποίου απόγονοι είμαστε όλοι εμείς. Τον θεωρούμε κατά συνέπεια σαν τον γενάρχη μας, άρα και κορμό του γενεαλογικού μας δέντρου.

Ο Ζαννής και η Μαρία Κουμαριανού είχαν τέσσερα παιδιά (τον Νικόλα, τον Ματθαίο, τον Παναγιώτη και την Φρατζεσκούλα) που είναι οι τέσσερις βασικοί κλάδοι του δέντρου.

Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε την διαθήκη του Ζαννή Ν. Κουμαριανού της 1ης Σεπτεμβρίου του 1892